Mé sladké šestnácté století

května 31, 2015


Autor: Rachel Harrisová
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: fantasy, young adult
Počet stran: 253
Díl: 1.

Cat Crawfordová má za pár dní oslavit své sladké šestnácté narozeniny. Ovšem to poslední, co si Cat přeje, je extravagantní narozeninová party organizovaná její temperamentní nevlastní matkou. Alespoň malou útěchou jí je plánovaný rodinný výlet do magické Florencie. A když ji při prohlídce tohoto úžasného města zavede zvědavost do cikánského stanu, ocitne se přímo… v renesanční Florencii. Na tomto výletu do šestnáctého století, vyzbrojena pouze batohem plným věcí z budoucnosti, se Cat setká se svými předky. A nejen s nimi, vždyť v této době je Florencie plná známých umělců, kteří právě tvoří svá vrcholná díla. A samozřejmě není nouze ani o pohledné renesanční ctitele… Avšak podaří se Cat najít cestu zpět do moderní doby, nebo se její italské dobrodružství promění v italské navždy?





Jestli jste přečetli výše uvedenou anotaci, tak si asi říkáte - tak to bude nářez. No on to zase takový nářez nebyl, ale nebudu předbíhat a pustím se do toho hezky od začátku.
Cat Crawfordová typická hollywoodská barbie, která se, ale za barbie nepovažuje. Dcera bohatého režiséra a matky, která střídá chlapy jak na běžícím pásu. Není se potom čemu divit, že její otec si už našel náhradu a s matkou Cat se vesele rozvedl. Ona ta náhrada, ale není ideální, alespoň to si Cat myslí.
A aby se vztahy mezi dceruškou a macechou trochu oteplily, bere Cat tatínek do Florencie. Což Cat, která je od začátku líčená jako nehynoucí milovnice umění, donutí zamknout pusu na zámek a rozhodnout se přežít tento výlet pro dobro umění. Všimli jste si, jak jsem ještě zdůraznila, že Cat je nehynoucí milovnice umění, tak si to zapamatujte, protože na to ještě přijde řeč…
Jenže když se naše dobrodružka s batohem plných zajímavých věcí včetně kartáčku na zuby( je přeci běžné chodit po památkách s batohem plným obsahu, který vypadá jako kdyby jste vykradli drogérii nebo ne ? ) rozhodne jít sama objevovat krásy Florencie, zapomene na základní pravidlo, které snad rodiče vtloukali do hlavy každému z nás - nechodit s cizími lidmi.  A protože je Cat hloupá nebo rodiče udělali chybu ve výchově, vleze do stanu za cikánkou, která ji jen tak pošle do 16. století ve Florencii.
To je šrumec, co? A teď se dostáváme k jednomu velkému ALE. Šrumec to sice je a to hned od začátku, problém je, že autorka si asi uprostřed knihy řekla, že by si něco měla nechat na další díly a v polovině začíná nebetyčná nuda, která může vést k tomu, že knihu odložíte a nedočtete. To bych ovšem nedoporučovala, protože asi ke konci začíná přelom, který má ještě lepší spád než začátek. Prostě finále jak má být, takže jestli se dostanete, až do tohoto přelomu můžete  si být jisti, že knihu dočtete jedním dechem, protože je jako většina young adult senzačně napsaná v tom smyslu, že se čte velmi rychle.
Tak a teď si vzpomeňte, co jsem zdůrazňovala před chvílí o tom, že Cat je nehynoucí milovnice umění. Vážně by mě zajímalo, když je dotyčná takovou milovnicí umění, proč proboha nejde za celý pobyt obdivovat krásy Florencie nebo vyhledat významné umělce té doby. Jediná scéna týkající se umění je jakýsi trapný úseček, kdy se dotyčná "umělkyně" setká s Michelangelem u jeho sochy Davida odrecituje pár slov z nějaké učebnice umění, blbě se zazubí a odejde. To je vážení všechno, co Cat Crawfordová viděla z Florentského uměleckého dění v 16. století.
A já říkám jen WTF !

Když už jsme u té renesanční Florencie musím říci, že autorka si nemohla vybrat lepší místo pro cestování v čase
( hráči Assassin´s creed rozumí) bohužel zdaleka nevyužila celý potenciál tak krásného a obrovského města a tak samotná Florencie trochu působí jako kulisa, která vás má upoutat u čtení anotace. To nic ovšem nemění na tom, že čtení o trablích, které má dívka z 21. století, když se vypraví do toho 16. je neuvěřitelně vtipné a zábavné.
Kniha je zařazena do dívčích románů, kterým určitě není, jde spíše o sympatickou young adult fantasy o cestování v čase s dávkou romantiky. Jestli se vám kniha zalíbí, doporučuji přečíst sérii Drahokamy, kde je cestování v čase o něco lépe popsané.


78%


You Might Also Like

6 komentářů

  1. ahoj, knížku jsem také četla a byla jsem z ní úplně nadšená! Druhý díl je taky krásně zpracovaný. P.S. Super článek!

    OdpovědětVymazat
  2. I mně se knížka líbila, ale další díl už byl podle mě na nic. :/ Do třetího už jsem ani nešla...

    OdpovědětVymazat
  3. Celá tahle série mě prostě neláká, ale to ještě neznamená, že si ji nikdy nepřečtu. Pěkná recenze :) A krásný blog!

    OdpovědětVymazat
  4. Wau! :) Krásná recenze, díky tobě moje peněženka budete zase plakat! :DD
    (Sleduji tvůj blog, moc super a krásný blog!! :) )
    http://bookishblog16.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzerá to super :) vďaka tvojej recenzii uvažujem, že si ju kúpim :) máš na blogu veľmi pekný dizajn :)

    Budeme rady, ak zavítaš aj na náš blog o móde: http://apairoffriends.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Veľmi pekná recenzia. Nedávno som ju v Panta rhei pozerala, ale fakt, že je to "dievčenský román" ma odradil, tak som rada, že to tak nie je a môžem sa k nej zase vrátiť :D Ale úplne vidím ako jej tam budem nadávať, že prečo z toho obdobia a umenia nevyťaží maximum a proste nevedie s tým Michelangelom nejaké debaty- však cestovanie v čase má toľko možností! ale aj tak som na ňu zvedavá :D

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram