Mýty: Trpká období

května 25, 2015

Autor: Bill Willingham
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Žánr: komiks, fantasy
Počet stran: 168
Série: Mýty
Díl: 5.

Velký zlý vlk už kráčí naším světem nějakou dobu. Většinou v skrytu, ale někdy se sám musel zapojit do běhu historie. V páté knize se seznámíte s příběhy z jeho účasti v druhé světové válce a kromě toho se dozvíte, co probíhalo po pokusu nepřítele dobít Mýtov.

V prvním díle jsme se podívali do New Yorku, který obývají pohádkové postavy, protože unikli z domoviny před nepřítelem. V druhém na farmu, kde pro změnu žijí mýty nelidského rázu. Ve třetím prožili lásku jako z pohádky. V pokračování nesoucí název Pochod dřevěných vojáčků  jsme zažili bitvu o Mýtov. A co nás čeká dál ?

Po čtvrtém dílu Mýtů je tu díl pátý, který rozhodně bude mít těžké zabodovat po jeho geniálním předchůdci. Otázkou je, zda má vůbec šanci ?
Jak už jsem řekla, konec čtvrtého dílu byl epický a hlavně zlý. Zlý rozumějte na mou peněženku, protože onen konec mě donutil jít hned koupit další díl, což má peněženka těžce nesla.
Jeho nástupce tedy nemá jednoduchou pozici na startu. Dalo by se říci, že už na stratu trochu zaspal, protože ona událost z konce minulého dílu (nechci spoilerovat)  je dořešena až v polovině.
Začátek je mírně vlažný. Jde tady hlavně o to udělat předehru dalšímu příběhu. Snad toho moc neprozradím, když řeknu, že se podíváte do druhé světové války a potkáte nejedno mýtické stvoření. Takový malý výlet...Podíváte se na  nepřátelské území, proženete  pár nácků a zjistíte že nepřátelé mají tajnou zbraň. První polovina je vlastně takový
spin-off, který vám tak nějak instantně ukáže minulost šerifa Mýtova - Wolfiho.
V druhé polovině se teprve dostáváme k  přímému pokračování čtvrtého dílu, tedy k samotnému jádru příběhu. Který sice dořeší danou situaci, ale nepřidá nic nového nebo zajímavého. Místy je cítit malé napětí, které však záhy pomine.
 Mezi tím  běží ještě jedna dějová linka, která bude mít zásadní dopad na celou komunitu Mýtova. Bohužel výsledek této dějové linie je tak předvídatelný, že to musí být každému od začátku jasné jak to dopadne. Možná to byl záměr autora. Kdo ví ?

Autor se naštěstí drží propracovanosti postav, které to tu celé zachraňují. Každá  má silné charisma, za což taky vděčí kresbě, která se jako vždy povedla. Prokreslení je propracované a detailní, což je u komiksu důležité.

Opět se ukázalo, že ani pohádkové postavy nežijí šťastně nebo spíše naopak. Prožívají prostě trpká období, která zřejmě hned nepřejdou.
Kdybych to měla shrnout, tak tenhle díl trochu ztrácí na své předchůdce. Jsou zde klišé, která v předchozích dílech nebyla v takové míře a to je škoda. Vše naštěstí zachraňují charismatické postavy, které opět rozhýbali příběh, u kterého  budete chtít vědět jak to bude dál. Budou spolu žít šťastně až do smrti nebo ne ?

79%

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Komiks jsem neznala, ani sérii, ale musím uznat, že to podle recenze a fotek vypadá vážně dobře. A třeba se i konečně k nějakému komiksu dostanu. :)

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram