Mýty: Domovina

června 10, 2015


Autor: Bill Willingham
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Žánr: komiks, fantasy
Počet stran: 192
Série: Mýty
Díl: 6.

Obyvatelé Mýtova odrazili první pokus nepřítele o proniknutí do všedního světa. Nyní se ale musí připravit na nekompromisní válku, která bude následovat. Pro jeden z Mýtů to znamená vypařit se z města a založit si novou kariéru v Hollywoodu – kariéru, o které doufá, že mu zajistí peníze a nesmrtelnost. Jiný Mýtus se musí vydat na mnohem nebezpečnější cestu – takovou, jež se klikatí dávnou Domovinou až do samotného centra nepřátelského území, kde konečně dojde k odhalení totožnosti Nepřítele!

Minulý díl trochu zaspal začátek a ten nový si z něho vzal ponaučení a nastavil si budík, protože ranní ptáče dál doskáče. Není-li pravda ? Proto je celý příběh hned od začátku pěkně svěží, jako vaše ústa když si je ráno vyčistíte tou novou zubní pastou. Všechno má hned od začátku spád a švih, což mě po  vláčném začátku minulého dílu velmi potěšilo.
Zdánlivě nevýznamná zápletka z minulého dílu zde dostává naprosto nový rozměr a stává se zápletkou téměř hlavní. Když říkám téměř, myslím tím téměř. Protože, jak už jsme u této pohádkové série zvyklí, tak zde není jenom jedna dějová linka. Tentokrát se jedná o dvě hlavní dějové linky, které na sebe nějak přímo nenavazují.
První dějová linka se odehrává v našem světě. Kde se jeden nenapravitelný mýtus chopí šance a rozhodne se založit filmové studio. A tím zviditelnit sebe, jako pohádkovou postavu na filmovém plátně. Což má samozřejmě svoje následky... Tento první příběh působí trochu jako vycpávka a lehké oddechnutí od velmi akční druhé a hlavnější části příběhu. 
A teď na tu o poznání zajímavější dějovou linku.
Ta se odehrává jak název celého komiksu napovídá v domovině, kterou ovládá děsivý nepřítel, který donutil všechny mýty opustit tuto říši. To, ale všichni víme. Právě v této druhé dějové lince je nejvíce cítit ona svěžest, která v minulém dílu tolik chyběla. Příběh má výborný spád a občas se zastaví a utrousí nějakou kousavou poznámku. Všechny informace z předchozích dílu, kde domovina nedostala moc prostoru, zde zužitkujete a vychutnáte si ten propracovaný  svět, který ovšem není takový, jak by se zdálo. Asi největší wow moment nastal už u anotací zmíněného odhalení nepřítele, tedy hlavního záporáka celé série. Myslete si co chcete, ale já byla neskutečně překvapená, kdo že to je.
Samozřejmě jak už je dobrým zvykem, Mýty jsou nakresleny dokonalou a propracovanou kresbou, která určitě neurazí, ba naopak, nadchne. Dokonale podtrhuje atmosféru, akci a postavy. A teď už se jen vrhnout na Arabské noci a dny.
Jestli máte rádi pohádky trochu jinak, tak tohle je komiksová série právě pro vás!

You Might Also Like

0 komentářů

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram