Zaklínač: Skleněný dům | RECENZE

srpna 25, 2015



























Autor: Paul Tobin, Joe Querio
Nakladatelství: Crew
Žánr: komiks, fantasy
Počet stran: 136
Série: Zaklínač
Díl: 1.

Zaklínač Geralt potkává rybáře, jehož mrtvá a vražedně nebezpečná žena ovládá tajemný dům se zdánlivě nekonečným množstvím prázdných pokojů. Zdá se, že to je jen další práce pro zaklínače... jenže dům skrývá za každým rohem nějaké nové děsivé překvapení a tajemství.

Zaklínač v komiksovém vydání, to nemůže dopadnout dobře. A světe div se, ono to dopadlo nad očekávání dobře!
Většina z nás zná Zaklínače v knižním a herním vydání. Zejména hra se poslední dobou těší nebývalé oblibě, a tak  ruku v ruce s vydáním hry se roztrhl pytel se zaklínačskými "věcmi". Například kniha Zaklínač a jeho svět (recenze brzy), stolní hra a komiks. 
Abych pravdu řekla, Zaklínač je moje srdcovka, a tak jsem si komiks nemohla nechat ujít.

Zaklínač na papíře
Začneme tím, co asi všechny na komiksech zaujme první a to je kresba. Abych pravdu řekla, kdybych neměla možnost si komiks prolistovat a zjistit jaká kresba uvnitř doopravdy je, zřejmě bych si ho asi nekoupila. Co si budeme nalhávat, obálka se vážně nepovedla. Dle mého názoru kresba na ní vypadá humpolácky a odfláknutě. Naštěstí vnitřek vypadá naprosto jinak. Kresba je propracovaná a dobře se na ni dívá. Někdy se sice objeví slabší kresba, ovšem takové to malé neduhy vám spolehlivě vynahradí velké a detailně prokreslené obrázky, na které je radost pohledět.

Temná atmosféra neznamená tunu černé barvy
To co mám ráda na Zaklínačovi, je bezesporu ta temná atmosféra. Autor knih Andrzej Sapkowski se nebojí dospělých témat, které pomáhají tvořit ten nezapomenutelný temný svět, který definoval žánr východoevropské fantasy.
Pro ilustrátory muselo být velkým oříškem přenést tu hutnou atmosféru do obrázkové podoby.Nemohu říci, že by se jim to nepovedlo, to vůbec ne. Atmosféra je výborná, jen je trochu jiná než jsme zvyklí z knih a her.
Autoři si zřejmě vyložili, že když má být atmosféra temná, musí každá kresba obsahovat tunu černé barvy. Neříkám, že je to špatně, jen si myslím ,že i když má být atmosféra hutnějšího rázu, nemusí tam automaticky být černá barva. Naštěstí se autoři nebojí ani veselých barev, a tak se pestré barvy dobře vyvažují s všudypřítomnou černou.


























Tajemný dům a mrtvá ženská
Komiksový příběh je naprosto samostatnou a uzavřenou kapitolou. Na to abyste si ho užili, nepotřebujete absolutně žádné znalosti her ani knih.
Jak už jsem naznačila, jedná se o uzavřený příběh. Hlavní dějová linka se točí okolo Geraltova "přítele", jehož nemrtvá žena ovládá skleněný dům, do kterého se nešťastnou náhodou oba dostanou.
Vzhledem k tomu, že komiks je relativně tenký, nečekejte nějak extra propracovaný děj. Občas se najde nějaké hluché místo, kdy budete tápat, proč to daná postava udělala.
Na druhou stranu, děj nepředvídatelný a z rozuzlení jsem byla opravdu překvapená. Plusem je, že občas budete muset lehce zapojit hlavu, abyste pochopili danou situaci.
S příběhem jsem byla nad míru spokojená, možná protože jsem od komiksu nic extra neočekávala. Děj sice není bůh ví co, ale dokáže potěšit a překvapit. Zkrátka, příjemné doprovodné počtení k knihám a hrám, u kterého srdce každého zaklínačofila zaplesá.

Hodnocení: 92%




You Might Also Like

2 komentářů

  1. Super recenze :) Zaklínače knihy jsem nečetla, ale komiks si určitě koupím.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :D já se snad dokopu k tomu, abych začala číst komiksy :D

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram