Úklony a úklady | RECENZE

října 07, 2015



Autor: Gail Carrigerová
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: steampunk, YA
Počet stran: 304
—Curtsies & Conspiracies, page 64:
Série: Trochu jiný penzionát
Díl: 2.

Sofronie nastupuje do druhého ročníku Penzionátu mademoiselle Geraldiny a hned musí pomoct své kamarádce Dimity zbavit se únosců a Vieve dostat se do Bunsonovy chlapecké školy. A záhada s prototypem pokračuje – tentokrát by někdo zabíjel za jeden droboučký ventil z divnostroje. Má totiž kontrolovat étherické proudy tak, jak se ještě zatím nikomu nepovedlo! A to by znamenalo převrat v dopravě! Vedle všech těchhle potíží Sofronie zvládne ještě flirtovat s kotelníkem Mydlounem a vykašlat se na Felixe, syna vévody z Golborne


Zpátky do školy
Vracíme se zpátky do školy, ale ne do ledajaké školy. Vracíme se totiž do penzionátu pro přípravu mladých dívek. Nečekejte žádnou mluvnici, tady se učí jak správně otrávit manžela, popřípadě ho udusit.
Nebojte se Sofronie sice zestárla, ale sranda je s ní stále stejná. A to samé platí i pro její přátelé, kteří dostanou trochu větší úlohu než minule.
Je tu nový školní rok a s ním nové zážitky. Sofronie má o rok více, takže ji je patnáct a příběhu to prospívá. Hrdinka působí dospěleji. A díky tomu už nemohu vytýkat to co minule, což bylo to, že autorka popisovala situace, které by prostě čtrnáctiletá dívka nezvládla.
"Penzionát mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek se nacházel v obrovské vzducholodi, která vypadala jako tři řiditelné vzdušné čluny spojené dohromady. Jeho chodby se kroutily a točily jako nudle v polévce. Některé z chodeb přerušovala schodiště, jiné vedly na balkóny. Většinu chodeb osvětlovaly plynové lampy ve tvaru obrácených slunečníků. Ať už byly chodby navrženy pro kohokoliv, dámy v patřičném oděvu to jistě nebyly."
 
Vlkodlaci, upíři a ještě něco...
Musím pochválit, že od minula  autorka tak nějak konečně dokázala propojit svět nadpřirozena a strojů. Sice jim to někdy skřípe, ale oproti minulému dílu, kde to působilo velmi kostrbatě je to velký posun k lepšímu. Možná je to tím, že upíři a vlkodlaci tentokrát hrajou prim.
Atmosféra je stále stejně dobrá. Skoro cítíte tu páru vznášející se z všudy přítomných strojů. Na druhou stranu, jsou zde také cítit nevyužité možnosti a prostor pro zlepšení popisu prostředí.
Co se příběhu týče, můj názor je, že je poutavější a zajímavější než jeho předchůdce. Konečně zde smysluplně vystupuje nadpřirozeno, které se už tolik netluče s okolím jako minule. Děj je napínavější a trochu méně předvídatelný, občas zřejmě  asi budete tápat mezi poměry v nadpřirozené i normální společnosti. To je ovšem jen malá chybka...
"Sofronie po něm vděčně sáhla a služebná bez dalších obřadností odjela. Sofronie za sebou nohou zavřela dveře, a jelikož tu nebyly žádné židle, opatrně postavila tác na jednu část divnostroje. Zhodnotila nabízené jídlo. Nic nevonělo po mandlích. Nicméně se raději vyhnula skopovému masu v lesknoucí se rybízové omáčce i lákavě vonícímu pudinku a vrhla se jen na vařené brambory a brokolici. Bude lepší předpokládat, že i toto je součástí zkoušky." 
 
Trocha romantiky
Minulému dílu jsem pochvalovala absenci větší romantiky.
Ta se zde sice objeví více než minule, ale naštěstí se jedná jen o malou třešničku na tomhle prapodivném dortu. Nečekejte tedy žádné líbačky, jen lehké dvoření a flirtování. Což také souvisí s dobou, ve které se příběh odehrává.
Zkrátka řečeno, druhý díl téhle neobvyklé série je skoro stejný jako ten první, možná trochu lepší. Jestli se vám líbila Etiketa a špionáž, budou se vám líbit i Úklony a úklady a naopak. Pokud začnete se čtením, tak vám můžu slíbit jediné a to, že čtení bude ubíhat, protože kniha je velmi čtivě napsaná.

Hodnocení: 83%


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Skvělá recenze, já se ještě nerozhodla, jestli se do téhle knihy pustím nebo ne :D

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram