Drsná magie | RECENZE

listopadu 01, 2015




Autor: Larry Correia
Nakladatelství: Fantom Print
Žánr:  urban fantasy
Počet stran: 336
Série: Grimnoirské kroniky 
Díl: 1.
Jake Sullivan, veterán z Velké války, nemá zrovna lehký život – ironie u člověka, který umí magicky měnit hmotnost věcí ve svém okolí. Stačí myšlenka, aby auto zvedl stejně snadno jako peříčko nebo vás rozdrtil kloboukem o váze ochuzeného uranu. Jako neúspěšný soukromý detektiv, kterého válka a vězení pro magické zločince připravily o ideály, dnes Jake v rámci podmínečného propuštění asistuje federální vládě při zatýkání magicky nadaných vrahů a vůbec se mu to nezamlouvá. Delilah Jonesová je bankovní lupička, která dokáže holýma rukama urvat dveře trezoru a pak s nimi přetáhnout po hlavě každého, kdo by ji chtěl zastavit. Je krásná, smrtelně nebezpečná, a co je pro Jakea nejhorší, je to jeho bývalá přítelkyně a současný cíl. Jenže o Delilah má zájem i někdo další a Jake se náhle ocitá uprostřed další války, i když tahle se vede skrytě ve stínech a pomocí magie. Tajná společnost chránící Magicky Aktivní již dlouhá léta bojuje s kancléřem Tokugawou, nejmocnějším mágem světa, který navíc fakticky ovládá celé japonské Impérium. A kancléř se právě chystá vyvést tuto válku na světlo v záblesku nejničivější magické zbraně, jakou kdy lidstvo poznalo.


Trochu jiná historie
Larry Correa, tohle magické jméno mě přitáhlo k této knize, jejíž název je sice drsný, ale ze začátku asi jako toaletní papír, jak se říká. Larry je jeden z mých nejoblíbenějších autorů a tak jsem si Grimnoirské kroniky nemohla nechat ujít.
Larry se proslavil svým debutovým bestsellerem Lovci monster, na jejíchž třetí díl si recenzi můžete přečíst zde. Z nich jsme všichni zvyklí na akci, moře mrtvol a humor, jenže... Grimnoirské kroniky jsou úplně jiné.  A to může, ale nemusí být na škodu.
Příběh se odehrává na počátku 20. let 20. století v našem známém světě. který je ovšem trochu pozměněn. Jsou zde totiž Aktivní, což jsou lidé, kteří vládnou magií.  Tak zvaní aktivní, kterých je poměrně dost rozmanitá škála jsou i hlavními hrdiny knihy a setkáme se s nimi hned na začátku. Mladá ušmudlaná šedooká holka je Faye a je to Cestovatelka, tudíž může využívat jakousi teleportaci a Jake je Zvedák, který dokáže usměrnit gravitaci a hustotu. A tahle povedená dvojka se zaplete do dost velkýho průseru.

„Marie, matko Boží,“ zamumlal starý farmář a sevřel prsty křížek na krku. „Tohle svinstvo už ne…“ Jeho prvním instinktem bylo odejít a nechat to plavat. Nic mu do toho nebylo a ta holka bude pravděpodobně brzy po smrti, napíchne se na větev stromu nebo jí v tepně uvízne letící brouk. Ani nevěděl, jestli u Okiů znamenají šedé oči to samé co u Portugalců. Klidně to mohla být obyčejná holka, která jen vypadala divně a měla před sebou dlouhý pitomý život v okijském stanovém městečku, kde porodí patnáct dětí, co se mu budou pokoušet vloupat do mlékárny a ukrást jeho věci.
Dívka si ho prohlížela, špinavé vlasy jí povlávaly ve větru a on prostě věděl…
„Zasraný hovna,“ zaklel v angličtině první větu, kterou se naučil každý imigrant pracující u krav. Viděl, co se stává Šedoočkám, když se jim nedostane řádné výuky, a přestože Okii opovrhoval, nijak netoužil po tom vidět jedno z jejich děcek s mozkem rozplesklým na silnici, protože se magicky objevilo před jedoucím náklaďákem.





Čekání se vyplatí
Jak vyplynulo rozjezd je na Larryho poměry velmi pomalý a příběh  postupně graduje. Dalo by se říci, že autor tentokrát nevyrábí bombu, jako tomu bylo v LM, ale míchá koktejl, do kterého postupně přidává ingredience a děj se roztáčí a získává obrátky. Je ovšem otázkou, jestli se ještě před tím než, vznikne závěrečný drink neztratíte nebo neznudíte. Začátek je dost chaotický a je těžké se najednou vyznat v množství postav, míst, vztahů a politických hrátkách nemluvě. Aby jste se nezamotali úplně, nezapomeňte se podívat na přehledný seznam na konci knihy.
Jestli tedy čekáte ze začátku horu akce, tak se asi budete nudit, jestli ale vydržíte, dočkáte se zasloužené odměny, která vás zaručeně uspokojí.

"Informace, které o Harkenessovi shromáždil, naznačovaly, že se ten muž obklopil podobně smýšlejícími Aktivními. Mnoho lidí by Sivého jezdce zabilo jen z principu, proto dávalo smysl, že ho chrání věrný personál nadaný Mocí. Napadlo ho, jaký druh Aktivního starý sluha asi je. Pravděpodobně něco barbarského, jako Rváč, nebo ještě hůř, Pochodeň. To by sedělo k rase, která se tak snadno nechá unést emocemi."
Šílený koktejl
Styl psaní je stejný jak ho veteráni z LM znají. Pro ty kteří LM nečetli a Larryho styl neznají . Larry píše velmi čtivě a tak nějak drsně, ani nevím jak to popsat. Zkrátka hned poznáte atmosféru a charakter dané postavy, což moc autorů neumí vyjádřit ani deseti stránkovými popisky. Tím se dostáváme k postavám. Ty jsou jako obvykle vykresleny do detailu i když malý prostor pro zlepšení by tu byl.
Kroniky jsou zkrátka šílený koktejl všeho, co vás napadne. Japonci, magie, pistole, mrtvoly i výbuchy. někdo může remcat a říkat, že je to moc a já mu přikývnu a řeknu: Je to moc, ale já se skvěle bavím. Kroniky jsou prostě koktejl zábavy, který si je možná trochu podobný s LM a zárověň úplně jiný. A tak k němu musíte přistupovat.
A teď už se těším na další díl.
Na závěr chci poděkovat knihkupectví Dobré knihy za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.

Hodnocení: 87%

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Tohle není můj žánr, ale recenze mě celkem zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, zkusím přečíst... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tenhle blog jsem narazil náhodou a musím uznat, že na to kolik ti je máš můj obdiv. K recenzi mám sice pár výtek, ale chybami se člověk učí, proto jen pokračuj. :)
    PS: Kniha vypadá vážně zajímavě...

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá kniha a skvěle napsaná recenze! Vážně :)

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram