Měděná rukavice | RECENZE

července 12, 2016


Autor: Holly Black a Judith Rumelt
Nakladatelství: Yoli
Žánr: YA, fantasy
Počet stran: 248
Série: Magisterium
Díl: 2.

Callum Hunt má o školních prázdninách o čem přemýšlet. Šokující zjištění o své minulosti z úst nepřítele všech mágů není něco, co by se dalo jen tak hodit za hlavu, a kromě toho se musí vypořádat i s napjatým vztahem s otcem (který ho možná chce zabít) a svým domácím mazlíčkem Pohromou, který je shodou okolností Chaosem posedlé vlče. Po návratu do druhého ročníku Magisteria se problémy ještě kupí; spolužáci si od něj drží opatrný odstup a Callum se jim ani nediví. Vše vyvrcholí krádeží Alkahestu, magické rukavice, která – pokud padne do špatných rukou – může způsobit katastrofu…


Škola volá
Cal se po prázdninách opět vrací do kouzelnické školy, ale jako obvykle, se mu do poklidného života studenta někdo nebo něco přimotá.Vítejte v Magisteriu, tentokrát po druhé.
Měděná rukavice nepřímo začíná tam, kde Železná zkouška skončila. Začátek je tentokrát mnohem lepší a akčnější. Autorky se vyvarovali minulého nezáživného začátku a hned nás hází do děje. Tentokrát se v samotném Magisteriu ale moc dlouho neohřejeme, protože velká část příběhu se odehrává úplně mimo školu i to je zajímavé osvěžení. Nesmí chybět ani správná partička kamarádů, ve které přibyl jeden překvapivý člen. Příběh je tedy opět postaven na pevném kamarádském poutu, které překoná všechny nástrahy světa s pomocí magie. Tohle všechno je možná až moc idealistické, ale nezapomínejte, že kniha je určena primárně pro mladší publikum, proto zde nenajdete žádnou romantiku, to je pro mě velké plus.

"Call se na přízračného Rufuse dlouze zadíval.

„Já, ehm, já nevím jak.“

„Země!“ křikla Tamara. „Opakem vzduchu je země!“

„Jasně. Já, ehm…“ Call sáhl do pouzdra zavěšeného na pásku u kalhot a vytáhl z něj Miri. Kov přece patřil do magie země."



Kouzelní přátelé
Děj kromě přátel stojí ještě na akci a kouzlech. Magie si užijete do sytosti a i nějaký boj se najde, to vše doprovázeno obrázky na začátku každé kapitoly, které už mně vadili méně než v minulém díle. Možná jsem si zvykla nebo se ilustrátor zlepšil. Celá kniha je postavena na ověřených principech postupného gradování a závěrečného vyvrcholení, tedy setkáním se s úhlavním nepřítelem. (Harry si tady?) Musím říci, že ale ono závěrečné vyvrcholení mě mírně zklamalo a to je dle mého názoru po tom, jak bezvadně to autorky rozjeli škoda.

"Konec je blíž, než se zdá, Makare," řekl elementál.



Vylepšená  rukavice
Měděná rukavice je stejně jako její předchůdkyně dobrá fantasy plná sympatických hrdinů a akce. Děj je rozhodně zajímavější než minule, ale žádné převratné zlepšení nečekejte.To nic nemění na tom, že další díl Magisteria je dobrá oddychová kniha o přátelích ve světě kouzel. Recenzi na první díl najdete zde.

Hodnoceni: 78%

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla :) Tahle série má svoje mouchy, ale já si nemůžu pomoct a prostě mě hrozně moc baví :) Doufám, že se dočkáme i třetího dílu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu jsem dostala k svátku =D stále jsem si na ní, ale neudělala čas

    OdpovědětVymazat
  3. Nečetla jsem ani první díl, takže pro mě těžké soudit, i když bych si ráda dříve či později tuto sérii přečetla :)
    Ty obrázky na začátku kapitol mi strašně připomínají Harryho Pottera.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji. :) knížka vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram