Rudá královna | RECENZE

srpna 25, 2016

Autor: Victoria Aveyardová
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, dystopie, fantasy
Počet stran: 360
Série: Rudá královna
Díl: 1.

Chudobou zasaženi Rudí žijí pod nadvládou Stříbrných - elitních bojovníků s nadpřirozenými schopnostmi. Pro sedmnáctiletou chudou dívku Mare Barrow se ale asi nikdy nezmění to, že patří mezi Rudé.
 Mare pracuje v paláci Stříbrných, v městě, které nenávidí. Rychle nicméně zjišťuje, že přesto, že jí v žilách koluje červená krev, ovládá smrtící sílu. Taková, která je pro Stříbrné hrozbou a která by mohla zničit jejich nadvládu.
 Moc ale představuje nebezpečnou hru. Kdo v tomto světě rozděleném krví vyhraje?


Elegantní tyranie 
Dystopie se stále vezou na vlně oblíbenosti, ač bych řekla, že jejich obliba pomalu upadá. To nic nemění na tom, že po Hunger Games a Selekci přišla další kniha, která chce těmto bestsellerům konkurovat. Otázkou je zda, se jí to podaří.
První, co mě upoutalo, je bezesporu obálka, která se vážně povedla. Kombinace stříbrné korunky a rudé krve na bílém pozadí je nádherná. Tím se dostávám k hlavní myšlence tohoto dílka, tedy rozdělení společnosti na rudo krvé a stříbrno krvé. Jak tak nějak vyplývá, rudí jsou ti méněcenní a stříbrní ti páni celé země. Kromě barvy krve jsou si ale rozdílní i tím, že stříbrní mají jakési super schopnosti. Dokáží například ovládnout oheň, vodu nebo kov. A pak je tu Mare, naše hlavní hrdina, která jako všechny hlavní hrdinky je výjimečná a to tím, že i přes to, že její krev je rudá ovládá elektřinu. Potud originální prvky. Dále už se kniha nese v typických dystopických znacích. Pro rekapitulaci: nadvláda zlých, utlačování nevinných, nedostatek surovin, válka... To všechno nám možná ukazuje na poměrně lehce předvídatelný děj.

"Stejně jako můj táta i Kilornův otec byl poslán do války, jenže zatímco ten můj se vrátil jen s chybějící nohou a plící, pana Warrena dopravili zpět v krabičce od sirek. Kilornova matka potom utekla a nechala syna, aby se protloukal sám. Nosila jsem mu jídlo, aby z něj nezůstala jenom hromádka kostí. Od té doby uběhlo už deset let. Aspoň že nastoupil do učení a nebude muset do války." 


Zase ta klišé
Ze začátku jsem byla mile překvapena, zajímavé prostředí i postavy. Nevěděla jsem co přijde dál, jen jsem věděla, že to k něčemu směřuje, k něčemu velkému, ale samozřejmě nebudu spoilerovat. Bohužel střední část knihy nebyla nic moc, skoro žádné zvraty a hlavně to na, co začínám být poslední dobou alergická, neustále stejné prostředí, které může být sice zajímavé, ale stejně se časem omrzí. V polovině jsem začínala mít pocit, že postavám chybí nějaká zajímavá a zapamatovatelná jména. To, že si nepamatuji všechny ve Hře o trůny je při jejich počtu ještě omluvitelné, ale když si při psaní této recenze nevybavím jména hlavních protagonistů této knihy, něco je špatně buď u mě nebo u autorky, posuďte sami. Samotnou mě poté ale překvapilo, jak jsou postavy propracované a kupodivu sympatické, což se mi u YA žánru často nestává. Překvapením byla i samotná Mare, která nesténá a nevylévá si svoje srdíčko na každé stránce, právě naopak. Když už jsem u těch postav, nesmím zapomenout na mužské elementy, no což stále jsem v YA. Zde se konalo další milé překvapení:  Milostný trojúhelník, pokud se tomu tak dá říkat, je jen citlivě načrtnutý a nezasahuje výrazně do děje, což se mi líbí.

"Stříbrní se nedívali jeden na druhého a vůbec se neusmívali. Když ta holčička krmila to podivné zvíře, tvářila se znuděně. Obchodníci se ani nedohadovali. Jen Rudí vypadali jako živé bytosti, jak spěchali mezi bloumajícími muži a ženami z lepšího světa. Navzdory horku, slunečním paprskům a zářivým vlajkám jsem nikdy neviděla chladnější místo."


Královské finále
Velká část příběhu mi velmi připomněla Selekci, možná více než je zdrávo. To nic nemění na tom, že konec, ale všechno vynahradí. Čeká vás velké finále, jak se patří. Já osobně jsem tento zvrat jistým způsobem očekávala, ale to mu rozhodně nic neubírá. Jen je škoda, že to napětí, které se snaží autorka ke konci tak intenzivně vyvinout, je tak nějak zhaceno tím, že víte že přijde další díl.
Rudá královna je dystopická fantasy, jakou jsem čekala, jen jsou do ní přidány nějaké originální prvky. Je dobře čtivá a má překvapivě sympatické hrdiny. Jestli chcete dobrou dystopii s trochou akce a špetkou romantiky sáhněte po ní, za mě lepší než Selekce.

Hodnocení: 85%

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Knihu si chcem prečítať už dlho, no ešte som sa k nej nedostala. Super recenzia! :)

    Na mojom blogu práve prebieha Giveaway o Japan Candy box, budem veľmi rada, ak sa zapojíš :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem tedy až po dočtení zjistila, že vyjde další díl. Jinak se mi kniha líbila. :) A pravda - také si nepamatuju hlavní postavy. Nebyla jsem si ani schopna zapamatovat jméno hlavní hrdinky. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi! Knihu jsem včera ulovila v knihovně a už hltám. Aktuálně strana 210 a jsem taková... znuděná.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Na knížku se teprve chystám, ale četla jsem většinou kladné recenze, takže se hodně těším :) Snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna ji mám rozečtou a hodně se mi líbí, tak snad bude stát za to!

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram