Řeky Londýna | RECENZE

září 07, 2016




Autor: Peter Grand
Nakladatelství: Argo
Žánr: Urban fantasy, detektivka
Počet stran: 276
Série: Řeky Londýna
Díl: 1.

Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh. Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý, jak býval.

Detektivní kouzla
Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter pracoval u policie? Přesně tímto heslem, který vymyslel
nějaký chytrolín v marketingové oddělení se nás nakladatelství snaží navnadit ke koupi této knihy. Tohle heslo je ale prachsprostá blbost a já říkám - naštěstí.
Nenechte se ale zmást, přesto že toto heslo neplatí, stále jsme ve fantasy žánru, tedy skoro. Kromě dobré urban fantasy dostanete také solidní detektivku a o tom to celé je.
Hlavní příběh se tedy točí kolem detektiva / čaroděje a jeho pomocníka, kteří musí přijít na kloub paranormálním vraždám.

"Začalo to v lednu, jedné studené úterní noci v půl druhé, kdy Martin Turner,
pouliční umělec a gigolo v zácviku, jak sám sebe označil, zakopl
o tělo před Západním portikem kostela svatého Pavla v Covent Garden."


Křížení žánrů
Takže to jediné, co hlavně dostanete v první čtvrtině knihy bude detektivka, ač poměrně nudná tak pro uvedení do děje nezbytná. Rozhodně jako já nečekejte epickou městskou fantasy. Autor s motivem fantasy nakládá velmi opatrně a chce si na jeho styl pracování s motivy přivyknout, jinak se může stát, že se budete nudit.S tím také souvisí to, že bych Řeky rozhodně nezařadila mezi čistokrevné oddychovky, sice je to akčně vtipná fantasy, ale stále je to i detektivka, takže čtěte pozorně ať vás pak něco nepřekvapí. Přiznávám se, že do poloviny byli moje pocity nad knížkou rozpačité, očekávala jsem kouzla, ale nic se nedělo, ale druhá polovina je úplně jiný šálek anglického čaje. Příběh, který se do té doby plazil jak opilec vracející se domů najednou dostává "grády" a vy se přistihnete, že hltáte každé slovo, proto rozhodně stojí za to si počkat. Dočkáte se konečně akce i magie a dílky skládačky postupně začnou zapadat na svá místa. Co se mi hodně líbilo bylo to, že si autor pečlivě střeží tajemství a ukazuje nám jen náznaky jejich řešení a zároveň si je šetří do dalšího dílu. Stejně jak kniha graduje, tak se vyvíjí i hlavní hrdina, z nezajímavého poldy se přetvoří do poměrně osobitého začínajícího mága. Můj názor je ale ten, že ostatní postavy jsou přece jen zajímavější. Hlavně postavy božstev a řek jsou velmi vydařené.

"Ujistil jsem se, že vím přesně, kde mám teleskopický obušek, a zamířil
jsem k němu. Od policistů se očekává, že se budou tyčit nad občany, i nad
těmi, kteří jsou jim ochotni pomáhat."


Živý Londýn
Nesmím zapomenout ani na prostředí, které bylo dokonale využito, což jsem poslední dobou moc neviděla. Londýn je skvěle vylíčen a je vidět, že autor ví o čem píše.
Řeky Londýna jsou nanejvýš zajímavým kouskem, který oplývá vtipem, magií, tajemstvím i akcí. Nečekejte čistou fantasy, tohle je primárně detektivka s paranormálním svinstvem. Styl psaní Aronoviche rozhodně není pro každého a ne každý se dokáže dostat přes první polovinu, ale konec má tak magickou atmosféru, že se těším až si přečtu další díl.

Hodnocení: 79 %

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Na tuto knížku mám zálusk od jejího vydání, ale pořád nikde nic. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Už jenom z obálky jsem si odnesla dobrý dojem. A po tvé recenzi vím, že si knihu musím přečíst! :)

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram