Film: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti | RECENZE

října 08, 2016

Výsledek obrázku pro sirotčinec slečny peregrinové pro podivné dětiTo, na co hodně knihomolů dlouho čekalo je tady, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti od Ramsoma Riggse se konečně dočkal uvedení na stříbrné plátno pod taktovkou známého režiséra Tima Burtona a to snad nemůže dopadnou špatně nebo jo? Co si budeme nalhávat, tenhle film mě nechával až do minulého měsíce chladnou, až do té doby, kdy jsem si přečetla první knihu (recenze bude následovat). Hned po přečtení mi bylo jasné, že to chci vidět i v kině, no což tak jsem se tam vydala a to rovnou na předpremiéru. (Ano, jsem tak neuvěřitelně neschopná, že jsem recenzi vydala až teď.)

Do podivného světa
Film začíná netradičně, krásně udělanými uměleckými titulky, u kterých nás provádějí fotografie které známe z knih a pak to všechno začíná. Na co jsem ale byla hodně zvědavá, bylo to, jak se autor vypořádá s psychikou Jackoba (hlavního hrdiny), která byla v knize poměrně ústředním tématem začátku. Nakonec to dopadlo celkem slušně, všechno je to jen jemně naznačeno, aby to nezabíralo moc místa, ale nějaký ten efekt to má. Samozřejmě jsem nemohla čekat, že Jackobovo trauma zabere dvacet minut, že. Co mě ale opravdu potěšilo, byl fakt, že film nevynechal takové ty malé detaily, jako je třeba práce v drogerii a stavění plen do regálu, což by se dalo samozřejmě vypustit, ale Burton z toho udělal vtipné detaily. Ono, i když by se to nemuselo znát, tak se opravdu občas najdou velmi povedené humorné scény, které najednou tak nějak rozveselí onu pochmurnou atmosféru, což je jen dobře.  S samotným odcestováním za podivnými dětmi a jejich objevením nedělali filmaři cavyky, jak jsem předpokládala, tak jako kniha. Přeci jenom tohle je ta nudnější část knižní předlohy, a proto se není co divit, že jsme pěkně rychle vlétli do světa podivných.

gif and miss peregrines image

Žádné dlouhé párání
Film se nepáře s žádným dlouhým představováním postav a jejich schopností, prostě vám stačí, že tohle je Emma, Emma umí létat a dá se předvídatelně dohromady s Jackem. Až do objevení domu je film poměrně dost věrný své předloze v prvním dílu a vzhledem k tomu, že jsem přečetla zatím jen ten jeden díl, nemohu dál posuzovat podobnost. Každopádně velmi rychle po objevení dětí, domu a krátkého seznamování všechno velmi rychle začíná gradovat. Zde opravdu očekávejte krásně odvedené efekty, které ale už byly vidět namátkou v traileru. Nechybí akce ani napětí, a když už si myslíte, že vás nic nemůže překvapit, tak překvapí. Nesmím samozřejmě zapomenout ani na samotné provedení, které je nádherné, zejména samotný sirotčinec, který je opravdu impozantní budova včetně zařízení a oblečení, které je pěkně dobové.

miss peregrines and gif image
Zloduši a zloduškyně
Velmi se líbí Eva Green jako slečna Peregrinová, která oproti své knižní postavě měla šmrnc a zatraceně ji to slušelo. Další velké jméno spjaté s filmem je Samuel L. Jackson, který ztvárnil hlavního záporáka, také na jedničku. Jediné, co mě trochu mrzelo, bylo to, že tito dva herci nedostali více prostoru, přece jenom před jejich hereckými výkony Jackob i Emma lehce blednou a nedokážou si pro sebe urvat dost pozornosti. Co se mi, ale naopak moc nezdálo, byl hlavní záporák, který byl sice výborně zahrán, ale přidala bych jeho postavě tak nějak víc "zlodušnosti" nebo jak to říci, prostě jsem si vlastně nebyla jistá, proč toho "milého pána" chtějí zabít. To ale nic nemění na tom, že Jackob v podání Asa Butterfielda je přesně takový, jakého  jsem si ho představovala. Naopak, kdo mi vůbec nesedl byl Jackobův otec, který podle mě absolutně nevystihl toho lehce sobeckého a introvertního rodiče, jak vzhledově, tak povahově.

gif, miss peregrines, and emma bloom image.
Podivně podivné
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti v podání Tima Burtona je spanilá jízda inspirovaná výbornou a originální knihou, stejně jako knihám se ji nedá upřít originalita a nepředvídatelnost (i když menší než v knize). Děj graduje poměrně rychle a tak film pěkně rychle odsýpá. Samotný konec je epickým bojem o život a během pro lásku, který opravdu musím pochválit, protože, i když je to takové ohrané klišé, tak velmi efektně podané. Jednoduše řečeno, po dlouhé době konečně zdařilá knižní adaptace, která i přes drobná škobrtnutí má co nabídnout a hlavně má uzavřený konec, takže nebudeme čekat na dalších X dílů, abychom se potom dozvěděli, že nejsou peníze.

Hodnocení: 85%

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Do knihy se mi moc nechce, ale film možná zhlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Všude slyším na tenhle příběh samou chválu, na knihu větší, než film, ale do té se mi upřímně moc nechce. Doufám, že se do kina dostanu dřív, než film přestanou promítat.

    OdpovědětVymazat
  3. Před pár dny jsem zrovna docetla knihu a včera šla na film. Oboji bylo úžasné, prostě jak film tak i kniha :)

    OdpovědětVymazat
  4. Před pár dny jsem zrovna docetla knihu a včera šla na film. Oboji bylo úžasné, prostě jak film tak i kniha :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chystám se na knihu a poté na film. Na obojí se moc těším :)

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu mám přečtenou a těšila jsem se na film docela hodně. Ještě jsem ho neviděla, ale slyšela jsem , když nepočítám tvůj názor, hodně negativní hodnocení. Tak jsem docela zvědavá.
    Katy

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram