Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti | RECENZE

října 24, 2016



Autor: Ransom Riggs
Nakladatelství: Jota
Žánr: Fantasy, Young Adult, Horor
Počet stran: 358
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Díl: 1.

Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.


Na deštivém ostrově
Jestli vás minul v poslední době shon kolem Sirotčince, tak pravděpodobně žijete někde v noře. S příchodem filmu od známého režiséra Tima Burtona se objevilo i nové vydání této populární knihy s filmovou obálkou. Já ale nechci mluvit o filmu, ten dostal prostor v minulém článku, ale o knize.
Hodnocení této knihy by se dalo shrnout do jednoho slova: podivná. Přesně taková totiž je. A i když se to na první pohled nemusí zdát, tak tohle dílo je opravdu velmi podivné a hlavně naprosto originální. Na začátku se překvapivě ocitáme v dnešní době, ale nebojte se, záhy se přeneseme úplně někam jinam. Abych pravdu řekla, začátek mě moc neoslovil, autor se snaží abychom pochopili Jacoba( hlavního hrdinu), ale zároveň velmi rozvláčně popisuje a nevkládá žádný závratný děj. Na druhou stranu  Jacoba alespoň lépe poznáte.

"„Věřím ti,“ řekl jsem. A já jsem mu opravdu věřil – aspoň pár let –, i když hlavně proto, že jsem mu věřit chtěl, tak jako většina mých vrstevníků chtěla věřit na Santu. Držíme se pohádek, dokud za svou víru neplatíme příliš mnoho, což pro mě nastalo jednoho dne ve druhé třídě, kdy na mě při obědě udělal Robbie Jensen baf u stolu, kde seděly holky, a vylekal mě. A pak jim řekl, že věřím na pohádky. Nejspíš jsem si to zasloužil za to, že jsem ve škole pořád opakoval dědečkovy příběhy, ale v těch několika ponižujících vteřinách jsem viděl, že mě přezdívka „hošánek“ bude provázet celá léta, a – právem či neprávem – měl jsem na něho vztek."

V časové smyčce
Jednoduše řečeno, kdyby byl úvod kratší nezlobila bych se. No a teď se dostávám k pozitivům, kterých má tahle kniha rozhodně dost. To první, co musím zmínit je prostředí, které je naprosto výborně zvolené a dobře dokresluje příběh a atmosféru, která následně vzniká. Ono to, co autorovi celkově jde, jsou popisy. Ať už se jedná o detailní popisy domu, dětí nebo pocitů. Popisy ale nenudí a jen pomáhají vytváře onu atmosféru, která je tedy opravdu brilantní.
Postavy byly dalším milým překvapením, tahle kniha je snad po dlouhé době první, kde mě neštvaly žádné postavy. Jacob není debil, což je možná tím, že je to kluk nebo, že autorem je muž a dokonce i všichni ostatní protagonisté jsou překvapivě sympatičtí. Co mě mrzelo, bylo to, že dětí je v sirotčinci poměrně dost a vy nedostanete prostor zapamatovat si je nebo zjistit něco více o jejich schopnostech, až na pár výjimek. Bohužel až na hlavní hrdiny tady nemá šanci žádné z dětí zasáhnout výrazněji do děje, což vidím jako nevyužitý potenciál. Co mě hodně překvapilo byl příběh, díky kterému jsem se této knize dlouho vyhýbala. Myslela jsem si, že najdu nějakou dětskou stupidní variaci na horor, opak je pravdou. Příběh je občas temný (hlavně pro cílovou věkovou skupinu) a někdy naopak hodně sluníčkový. Je fascinující sledovat jak se atmosféra vyvíjí zároveň s gradací děje. Na to, že se jedná o knihu pro mládež, tak děj je poměrně nepředvídatelný ( i když ne úplně) a autor se nebojí krve ani násilí. Občas je použit i humor, který dokáže odlehčit některé situace.

"Stejně jako netvoři i příběh o začarovaném ostrově byl alegorií. Ve srovnání s hrůzami, které se odehrávaly v Evropě, musel sirotčinec, do něhož přijali mého dědečka, vypadat jako ráj, a v jeho příhodách se také rájem stal: bezpečným útočištěm, v němž panovalo nekonečné léto, žili v něm andělé strážní a zázračné děti, které ovšem ve skutečnosti nedokázaly létat, stát se neviditelnými ani neuměly zvedat balvany. Tou podivností, pro kterou je pronásledovali, byl prostě jejich židovský původ. Byly válečnými sirotky, vyplavenými na ten malý ostrov přílivem krve. Nebyly zázračné díky nějakým zázračným vlastnostem. Fakt, že unikly ghettu a plynové komoře, představoval zázrak sám o sobě. "

Bomba nedopadne
Sirotčinec je naprosto podivným dílkem, který se vymyká standardům literatury pro mládež. Hrdinové jsou sympatičtí, děj má akci a spád a autor se nebojí ani vážnějších témat holokaustu. Celou knihou vás budou doprovázet velmi zajímavé fotografie, které se mi původně moc nelíbily, ale nakonec dobře dokreslovali příběh a atmosféru. Protože jsem četla knihu s filmovou obálkou, tak musím zmínit ještě filmové fotografie uprostřed, které byly zajímavým zpestřením. Jedinou větší vadou je odfláknutý konec, který ač se snaží o "epičnost" sebevíce postrádá to správné napětí.
Myslím, že tahle kniha může zaujmout každého i přes to, že se jedná o knihu mířenou primárně na mladší publikum a to se moc často nestává. Takže jestli se vám líbil film, tak rozhodně si přečtěte i předlohu. Na závěr chci poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.

Hodnocení: 83%

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Já mám knihu ráda, ale cetla jsem ji pár let zpět.takze boom se nekonal :)
    Nicméně stará obálka ,myslím tím nefilmova, se mi líbí mnohem více. Nepotřebuji při nibani fotky z filmu,ale je pravda,ze pro mnohé je to pěkné plus :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem knihu četla x let zpátky, kdy ještě nikdy netušil, že bude nějaký film...a knížka se mi moc líbila, vlastně tato knížka odstartovala moji čtecí mánii...recenze je moc pěkná a čtivá☺ ale starší obálka knížky na podle mě větší kouzlo..Lúúca

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem jenom film a je super, takže knihu rozhodně zkusím =)

    OdpovědětVymazat
  4. Film se mi hrozně líbil a určitě plánuju i knížku!

    Blog by Vea

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem četla už asi před 2 lety. Je fajn, ale k dalšímu dílu se nějak nemůžu dokopat. :D

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram