Selekce | RECENZE

září 07, 2015


Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, dystopie, fantasy
Počet stran: 288
Série: Selekce
Díl: 1.

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit



Princ a America
A je to tady zase, další dystopie. Dystopie jsou prostě v kurzu, a tak se dnes podíváme na trochu jinou verzi HG.
Představte si 35 dívek, vypuštěných do paláce, aby se porvali o prince. To vše zabalené reality show, kterou sleduje cela země = Selekce
Jak jste si všimli, tak obálka je naprosto úžasná a troufám si říci, že se jedná o jednu z nejhezčích, co se dá  v dnešní době na pultech knihkupectvích vidět. Komu by se nelíbily tak nádherné šaty, že ?
On vlastně celý příběh je tak načančaný a hezký, jako už zmiňovaná obálka.
Prostředí a popisy paláce jsou nádherné a hned si dokážete představit ty úžasné interiéry. Bohužel, co autorka investovala do popisu paláce, ji došlo u popisu vzhledu a vlastností postav, krom Americy o které všichni víme, že je zrzka.

"Nechtěla jsem patřit do královské rodiny.
 Nechtěla jsem být První. Nechtěla jsem se o to ani pokusit."

Takové to klišé
A co, America? America je obvyklá hrdinka young adultovek, stále se plácající  ve svých citech a utápějící čas rozmýšlením, zda vyhovět takovému nebo makovému. Zkrátka  milostný trojúhelník jak má být. Teď si asi říkáte, že se jedná o další klišé. A upřímně, čekali jste po přečtení anotace něco jiného? Tohle klišé je, ale narozdíl od ostatních klišé velmi dobře zabaleno a obohaceno dystopickým světem.
Samotnou mě, ale překvapilo, že ač je America tou klasickou hrdinkou, nelezla mě na nervy. přišla mi dokonce sympatická.
A teď přejdeme k nejpalčivější otázce. Tým Maxon nebo Aspen? Odpověď je jednoduchá, ostatně jako většina blogerek, co jsem se dívala mi přišel sympatičtější Maxon, se kterým má příběh určitě nějaký potenciál. Škoda jen, že názvy dalších dílů napovídají tak moc,  kam bude příběh dál směřovat.

"Z každé provincie bude pro setkání s princem nahodile vybrána jedna žena. Účastnice budou po celou dobu ubytovány v nádherném illejském paláci v Angeles. Rodiny všech účastnic budou za 
službu prokázanou království štědře odměněny.“ Máma schválně zdůraznila poslední slova."



Není dystopie, jako dystopie
Zklamalo mě, že autorka nám více nepřiblížila dystopický svět, ve kterém se příběh odehrává. Pouze nám nastínila nějaké problémy, co se týče kast a rozdělení světa. Tím se dostáváme k třešničce na tomto načinčaném dortu a to akci. Selekce nám, jako jedna z mála romanťáren  vedle zamilovaného cukrování může nabídnou trochu akce a napětí, při útocích rebelů, kteří nejsou spokojeni se stavem státu, ve kterém America žije. Samozřejmě nečekejte nějakou propracovanou akci, ale jedná se o prvek, který lidi jako jsem já potěší.
Selekce je výborná romanťárna, která má krom nádherné obálky, co nabídnout. Jako většina young adultovek se velmi rychle čte. A i když romantické knihy nevyhledávám, tak se mi dost líbila.

Hodnocení: 82%

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Čím dál tím víc se těším, až si Selekci taky přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to zajímavě! Ikdyž jsem poslední dobou takovýmhle typem knížek už tak trochu.. přehlcená :D Ale možná si to někdy přečtu, až budu mít za sebou můj dlouhý seznam knih to read :) Recenze skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Selekci už jsem četla, dokonce i Elitu a přesně, ačkoliv romantiku moc nemusím, tak tahle kniha měla rozhodně něco do sebe :)!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze. :) Já osobně dystopie miluju a knihu jsem zhltla během odpoledne. Ale nebylo to tak, že by se mi nějak zvlášť líbila, jen se moc dobře četla. :)
    http://adiethereader.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram