Univerzita výjimečných: Zkouška | RECENZE

května 17, 2017

Autor: Joelle Charbonneau
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, dystopie
Počet stran: 304
Série: Univerzita výjimečných
Díl: 1.

Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však
obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Ti nejlepší
Další dystopie, další režim, další zabíjení, další osud národa ležící na bedrech teenagera nebo je to jinak? Nějak takhle by se dala shrnout má očekávání od Univerzity výjimečných. Myslím, že po přečtení anotace většina z vás nabyla dojmu. že se jedná o další díl Hunger Games nebo Divergence. Obojí je z části pravda. Jako většinou se ocitáme v zemi poškozené válkou, svázanou režimem, který je více či méně špatný. Země je zpustošena a lidé jsou rádi, že žijí. V zamořených oblastech je radioaktivita a bůh ví, co ještě. Tak se lidé snaží žít v koloniích a jednou z nich je i Pětijezeří a přesně tam žije naše hrdinka Cia.
Cia je jedna z mála hrdinek YA, která si po celou dobu nestěžuje na to, že všechno stojí za starou "belu" a umí vzít věci do svých rukou, zkrátka holka od rány, jak je v dnešní době moderní. A co ostatní? No nic moc. Druhá postava, která zřejmě byla zamýšlena, jako výrazná je Thomas, ten je ale výrazný asi jako chameleon v pralese. Na druhou stranu mě rozhodně neotravuje tolik, jako Peeta v HG, občas jsem se dokonce přistihla, že se mi začíná zamlouvat. No a další účastníci zkoušky? Spíš nic, než moc. Pokud měli postavy v HG nějaký význam a propracovanost, tady se míhají pouze jména až na pár výjimek.

"Slavnostní zakončení školního roku se odehrávalo na náměstí mezi stánky plnými pečiva a čerstvého mléka, protože škola neměla dostatečně velké prostory, do nichž by se vešli všichni pozvaní. Účastnila se téměř celá kolonie, což dává smysl, protože snad kaž­dý je příbuzný s alespoň jedním ze studentů, kteří buď oslavují dospělost nebo postoupení do vyššího ročníku. A letos jsme měli vůbec nejpočetnější ročník absolventů v dějinách Pětijezeří. Osm kluků a šest dívek. Hmatatelný důkaz, že naše kolonie vzkvétá."




Postapo
Rozhodně nečekejte ani žádné propracované psychodrama. Autorka psychickou stránku svých hrdinů většinu času obchází obloukem, takže se nebojte nějakých "psycho" výlevů. Pro někoho mínus, pro mě plus. Čemu se ale autorka obloukem rozhodně nevyhýbá, je opět romantika, bez které by to nebylo ono, že?  Prostě klišé Young Adult žánru se vším všudy. Možná by mě nějaká romantika ani nevadila, kdyby byla solidně provedená. Mezi postavami nefunguje chemie a romantické dialogy jsou plošší než deska stolu. Snad je absence milostného trojúhelníku to trochu zachraňuje.
Co se mi ale líbilo hodně, bylo prostředí. Na kolonii Pětijezeří není nic extra zajímavého, ale země zpustošená válkou a radioaktivitou je beze sporu zajímavá a má tu správnou "Falloutovskou" atmosféru. I režim, který vládne této zemi je rozhodně neokoukaný. Na rozdíl od ostatních, které známe z jiných příběhů není jen černobílý. A proto nebudete vědět, co si o něm myslet.

Táta zavrtěl hlavou. „Byl jsem vděčný, když tví bratři skončili školu a nepřijel nikdo z Tosu, aby je odvedl na Testování. Včera jsem tvého bratra naštval, když jsem mu veřejně nepřiznal jeho zásluhy, ale to proto, že starostka dostala zprávu, že ten úředník z Tosu je už na cestě. Nechtěl jsem, aby kdokoli začal přemýšlet o tom, že od nás možná měli vybrat studenty i dřív a zda by neměly být revidovány výsledky starších ročníků.“



Tajemství
Univerzita je zajímavou YA dystopií, která má sice nudnější rozjezd, ale o to zajímavější dojezd. Hlavní hrdinka je sympatická a schopná. Autorka se nebojí klišé, ale přidává k nim neotřelé prostředí a nebojí se šedých zón, jak v oblasti mezilidských vztahů, tak i režimu. Kniha je velmi čtivě napsána a postupně graduje, což vás nutí číst dál. Doufám, že další díl bude ještě lepší, protože tahle série má rozhodně potenciál už jen kvůli tomu, kolik tajemství zůstalo nevyřčeno.

Hodnocení: 78%

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Srovname.cz vám poradí, kde sehnat knihu Univerzita výjimečných: Zkouška nejlevněji!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Pekná recenzia :) Ja som nad touto knihou premýšľala, ale nebola som si istá, či by sa mi páčila, ale možno jej dám predsa len šancu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mi ukázala spolužačka, po nějaké době jsem na ni zapomněla. Hned si zapíšu její název. :D Ráda čtu tenhle typ knížek.

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram