Učedník | RECENZE

září 27, 2015
































Autor: Taran Matharu
Nakladatelství: Alpress
Žánr: fantasy
Počet stran: 320
Série: Summoner
Díl: 1.

Než mu schopnost přivolávat démony obrátila život naruby, byl Fletcher prostým kovářským pomocníkem. Nyní se má stát válečným mágem a bojovat proti divokým orkům, kteří ohrožují jeho vlast. Jenže po moci touží i falešní šlechticové a ti tajně připravují zradu. Osud císařství leží ve Fletcherových rukou a jeho jediným pomocníkem je démon Ignatio…

Když se podíváte na obálku, tak vám hned bude jasné, že tohle bude fantasy jako poleno. Plná magie,elfů i trpaslíků... Vítejte ve světě Učedníka, ve světě který vám nedá nic zadarmo!



Z hloupého Honzy kouzelníkem
Příběh začíná trochu klišovitě. Náš hrdina Fletcher, žije v malé vesnici, kde ho jako sirotka šikanuje místní smetánka. Jeho život se, ale obrátí vzhůru nohama- když se k němu dostane jakýsi svitek, díky kterému zjistí, že umí ovládat magii.  Tím začíná jeho dobrodružství.
Fletchet sám o sobě je typický klaďas, který má na začátku mírné sklony k blbečkovství. Naštěstí se ono blbečkovství rychle ztratí, jakmile se příběh začne roztáčet. A samozřejmě jako typický klaďas je i  všeuměl (vzpomeňte si na Ciri ze Zaklínače) kouzelník, šermíř i lovec v jednom, což by někomu mohlo vadit. Na druhou stranu všeumělství k fantasy knihám a jejím hrdinům tak nějak patří.
Když opustíme našeho hlavního hrdinu a zaměříme se na se na jeho přátelé, tak tady můžu jenom chválit, autor si dal záležet a narozdíl od jiných nezanedbal řádný popis všech postav. Tudíž zde Fletcherovi přátelé nepůsobí jako křoví, jak je tomu v jiných knihách.

"Fletcher vlastně sám nechápal, proč se vykradl zrovna na hřbitov. Stejně počítal s tím, že se vůbec nic nebude dít. Věděl jen tolik, že u většiny prostých lidí, kteří měli nadání pro magii, se známky zvláštních schopností projevily ještě dřív, než to zjistila zkouška inkvizitorů; dokázali například pohybovat malými předměty nebo vytvořit jiskru. O sobě věděl docela jistě, že nejblíž zvláštním schopnostem se dostal tím, že dokázal stočit jazyk do ruličky."




Dospěle dětský svět
Jak už jsem zmínila, svět ve kterém se příběh odehrává, rozhodně nikomu nic nedá zadarmo a tak se tešte na fantasy svět se vším všudy. Dočkáte se magie, intrik i rasové nesnášenlivosti. To vše zní hezky, ale mám k tomu jedno ale...Zdálo se mi, že autor tak nějak neměl promyšlené, kam chtěl svět i atmosféru směřovat. Proto je někde vytvořena temná atmosféra i příběh, řešící tak závažné problémy jako je rasová nesnášenlivost. A o pár stránek pár je vše zlé pryč a všude panuje až dětsky dobrá nálada. Ke které přispívají i jakési zvířátka, která každý adept vlastní. Kdo by nechtěl mít za krkem malého salamandra, který umí plivat oheň? Nakonec se, ale podařilo vytvořit jakýsi mix ,i když je zde jasně patrné, že se jedná o Young Adult.
Když už mluvím o tom salamandrovi, určitě by stál za zmínku velmi originální prvek, který zde autor zakomponoval. Systém démonů(zvířátek), ze kterých každý adept čerpá manu je opravdu osvěžujícím nápadem, který určitě zaujme. Nesmím zapomenout zmínit, že na konci knihy je démonologie, která se popisů démonů věnuje blíže.

"Fletcher neslyšně s úlevou vydechl a poslouchal, jak se kroky odcházejí- cích nepřátel rozléhají prázdným mauzoleem. A tehdy, když už si Fletcher myslel, že nebezpečí pominulo, se démon zavrtěl. S hlasitým zavrněním zívl a sesunul se chlapci z krku. Něžně mu olízl tvář, sklouzl mu do klína a tam se ospale protahoval. „Co to bylo?“ zasyčel se Didric. Zatraceně."



Fantasy pro všechny
Mladý autor ukázal, že rozhodně má na to, aby udělal s Učedníkem díru do světa. Svět je i přes mírné škobrtání nápaditý a plný čekané i nečekané akce, což je u fantasy speciálně pro mě důležité. Příběh je sice trochu předvídatelný, ale což...
Dočkáte se přátelství, nenávisti i magický soubojů, při kterých poteče krev, ale nedočkáte se romantiky. Díky bohu! Fletcher je naštěstí takový klaďas, že se za žádnou holčičí sukní neotočí a tak nečekejte žádné cukrování.
Zkrátka řečeno, Učedníka by si neměl nechat žádný milovník fantasy jakéhokoliv věku. Na závěr chci poděkovat knihkupectví Megaknihy za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.

Hodnocení: 88%


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Uvidím, možná ji někde seženu. Teď musím přečíst První =)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Těším se, až si Učedníka taky přečtu, protože podle anotace mě tahle knížka hodně láká :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá kniha. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle sice není můj oblíbený žánr, ale vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram