Elita | RECENZE

prosince 03, 2015



the selection, america singer, and princess image
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, dystopie, fantasy
Počet stran: 280
Série: Selekce
Díl: 2.

Třicet pět dívek přišlo do paláce soutěžit v Selekci. Všechny až na šest byly poslány domů. A jen jedna se provdá za prince Maxona a bude korunována princeznou Illey. America si pořád není jistá, kde leží její srdce. Když je s Maxonem, nechává se unášet jejich novou dechberoucí reakcí a nesní o ničem jiném, než být s ním. Ale kdykoliv vidí Aspena vykonávajícího práci strážce v paláci, je strhávána vzpomínkami na společný život, který si plánovali. Jak se skupinka zmenšila na Elitu, jsou ostatní dívky ještě odhodlanější získat Maxona - a Americe běží čas na rozhodnutí. Právě když si je America jistá, že se rozhodla, zničující ztráta ji donutí znovu o všem začít pochybovat. A zatímco se snaží představit si budoucnost, agresivní rebelové odhodlaní svrhnout monarchii nabývají na síle a jejich plány by mohly zničit její šanci na jakýkoliv šťastný konec.

Davové šílenství
Neříkejte, že jste si nevšimli davové psychózy, která doprovázela Selekci, no a teď je na řadě pokračování téhle známé série, kterou si oblíbily milióny dívek na celém světě. (Mimochodem, recenze na předchozí díl zde.)Nebyla by to Elita, kdyby opět neměla tu nádhernou obálku, jako měla Selekce. Tenokrát se na obálce setkáváme s krásně červenými šaty, které jsou ale možná trochu chudší než jejich předchůdkyně. A teď se přestanu kochat a přejdu od obálky k samotnému obsahu.


"V Angeles bylo ticho. Chvíli jsem ležela bez hnutí a naslouchala
zvuku Maxonova dechu. Bylo stále vzácnější přistihnout ho skutečně
klidného a spokojeného, takže jsem si ten moment užívala
a byla vděčná za to, že právě se mnou o samotě vypadá nejšťastnější.
Od té doby, kdy se počet dívek v Selekci zúžil na šest, byl Maxon
nervózní víc, než když nás do paláce přišlo všech třicet pět. Nejspíš
si myslel, že bude mít pro svůj výběr mnohem více času. A ačkoli
to připouštím jen nerada, už tehdy jsem věděla, že si to přál hlavně
kvůli mně."

america, book, and maxon image

O něco zábavnější verze Selekce 
Hodně lidí si stěžuje, že je Elita horší a všeobecně nudnější. Já říkám přesný opak. Elita konečně pomalu dohání to, co její sestra opomíjela. Mám-li to připomenout, jednalo se hlavně o to, že se autorka jaksi vyflákla na popis dystopického světa a jeho problémů včetně politiky. A celou dystopii pojala spíš jen jako samolepku, která má prodávat. A to se v Elitě naštěstí snaží napravit.
Dozvíme se více o problémech kast a politické sféry obecně, což se samozřejmě nemusí líbit všem.
K té kapce akce, kterou byla okořeněna Selekce se v Elitě ještě přidává kapka druhá a tak je Elita mnohem více akčnější než její předchůdkyně. Útoky rebelů jsou konečně více napínavé a lehce nepředvídatelné.
Když jsme u té nepředvídatelnosti, musím k plusům této knihy jednoznačně přiřadit nejméně dva naprosto neočekávané momenty akce, které jsem naprosto nečekala, což je v tak relativně předvídatelnému příběhu výborným oživením.

"Nemělo cenu namítat, jak je to složité, tak jsem se na něj jen usmála a stáhla z něj ruku. „Musím jít.“ Díval se, jak vcházím do komnaty a zavírám za sebou dveře. Čas. O ten jsem v posledních dnech žádala několikrát. Doufala jsem, že pokud ho budu mít dostatek, všechno se nějakým zázrakem vyřeší."

the selection, book, and the one image

America je jako záchod, nikdy nevíte, kdy se ucpe
K mínusům, ale tentokrát musím zmínit Americu. Z relativně normální hrdinky se stala America zvaná splachovací a přelétávající. To, že se hrdinky podobných románů většinou koupou ve svých psychologických problémech jsem si už zvykli, ale America to dovedla do extrému. Je to s ní jak na houpačce: Aspen nebo Maxon? To je oč tu běží.
Abych to shrnula, Elita je o trochu lepší než Selekce a hlavní hrdinka je naopak horší. To ovšem nic nemění na tom, že kniha je stejně jako její předchůdkyně výborně čtivá a když začnete, tak se neodtrhnete.

Hodnocení: 83%

  

You Might Also Like

4 komentářů

  1. S posledním odstavcem zcela souhlasím - Elita se mi líbila víc než Selekce, ale America nebyla v Selekci tak příšerná... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední odstavec přesně. Ja mám teď na blogu recenzi na První a je bez spoileru, tak klidně přečti, protože tam mám ja názor který se zase úplně obrátí. No. Kouknu sama. :-)

    www.clairer-blog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. O Selekci jsme samozřejmě slyšela a četla několik recenzí a názorů, ale abych byla upřímná, z toho věku kdy jsem snila o princeznách už jsem nějak vyrostla a tak tohle asi není zrovna ten ideální šálek kávy. Navíc, když jsem si přečetla poslední odstavec - u kterého jsem mimochodem vyprskla smíchy - asi bych takovouhle postavu zkrátka nesnesla :D
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat
  4. Nemůžu z nadpisu toho posledního odstavce :D :D ovšem je velice pravdivý :( sice jsem Elitu nečetla ( mám to v plánu ) ale tohle je věc na kterou si všichni stěžují, takže se psychicky připravuju a nedělám si o Americe iluze :D
    Moc pěkná recenze! a celkově blog, dávám odběr :) a byla bych hrozně moc moc ráda, kdyby jsi se podívala na můj blog a za nechala nějaký ten komentář nebo i odběr ♥ :) předem moc děkuju ♥ :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram