Půlnoční koruna | RECENZE

června 19, 2016

Autor: Sarah J. Maasová
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy
Počet stran: 400
Série: Skleněný trůn
Díl: 2.
Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky.

Královna zabijáků
Celaena nepřekvapivě vyhrála klání a teď slouží svému králi, kterého ze srdce nenávidí. Hned od začátku vám bude jasné, že tohle bude něco jiného, než lehce ušlápnutý Skleněný trůn. Okamžité uvrhnutí do děje to jen potvrzuje, až teď začíná ta pravá zabijácká zábava se vším všudy. Rychlým začátkem se autorka chytře vyvarovala nudnému začátku, který předvedla minule a hned nás uvádí do příběhu, v čemž vidím velké plus.
Jaký je začátek, taková je celá knížka. Tolik děje a tolik zvratů až se ani nedivím, že kniha o proti minulému dílu nabyla. Celaena je totiž konečně tou bojovnicí, kterou nám anotace slibovala už minule, ne že by si už nekupovala oblečení, ale to už naštěstí nedostane tolik prostoru.Tady totiž poteče krev. Autorka i hlavní hrdinka se pochlapily a k mému milému překvapení, akce střídá akci a bojů ani krve už se kniha nebojí.

"Celaena Sardothien kráčela chodbami zlomuvalského skleně- ného hradu. Těžký vak, který svírala v ruce, se pohupoval s kaž- dým jejím krokem a narážel jí do kolen. Přestože jí většinu tváře zakrývala kápě černého pláště, strážci ji nezastavili, když mířila k poradní komnatě krále Adarlanu. Velmi dobře věděli, co je zač – a co udělala pro krále. Jako králova bojovnice stála nad nimi. V hradu bylo jen několik málo osob, jež nepřevyšovala hodností. A ještě méně těch, kdo se jí nebáli. S vlajícím pláštěm došla k otevřeným skleněným dveřím. Strážci po obou stranách se napřímili, když na ně kývla a vstoupila do poradní komnaty. Její černé boty se po podlaze z rudého mramoru pohybovaly téměř neslyšně."


Stejná klišé
Postavy mě tentokrát bavili mnohem více než minule, a i když se děj orientuje na méně osob, o to více se jim dostalo vykreslení a prostoru. Každý z nich dostal výbornou péči a je to znát. Dokážete se do nich lépe vžít a pochopit je. I chemie mezi postavami bezvadně funguje, abych nezapomněla, stále jsme v YA žánru, takže milostný trojúhelník je opět samozřejmostí. Je škoda vidět, že autorka v takto dobré knize využívá takové klišé kort, když je jasné jakým směrem se bude vyvíjet. Na co ale dílo rozhodně není skoupé, jsou překvapivě zvraty, na kterých se rozhodně nešetří a i díky ním se konečně dozvíme něco málo o historii světa, ve kterém se příběh odehrává. Na druhou stranu, je to na můj vkus stále dost málo, vzhledem ke komplexnosti a velikosti světa Skleněného trůnu, který jsme ani zdaleka zatím nepoznali celý. Tím se dostávám k věci, která mně vadila už minule a tím je málo prostředí. Minulý díl se odehrával pouze v hradě, zde se přidává navíc město, které je ale trestuhodně nevyužito a to je škoda.

"Celaena kráčela rychle a tiše chodbami a po schodištích ke krá- lovské stoce. Šlo o stejný kanál, jenž se táhl tajným tunelem, který objevila, i když tady páchl daleko hůř, protože sem sluhové bezmála každou hodinu vyhazovali odpadky. Její kroky se nesly dlouhou podzemní chodbou a brzy se k nim připojily další – Chaolovy. Celaena však neřekla jediné slovo, dokud se nezastavila na kraji vody. Rozhlédla se po několika vchodech, které se otevíraly po obou stranách řeky. Poblíž nikdo nebyl."


Půlnoc zalitá krví
Půlnoční koruna je bezesporu mnohem lepší než její předchůdkyně. Konečně jsme dostali tu královnu zabijáků a s ní i krev. Příběh má spád a správnou gradaci, která vás nutí číst dál a dál. A díky zvratům rozhodně nemusíte mít strach, že byste se nudili. Ale ta správná rouška tajemství zůstává a žhaví vás na další díl.
Na závěr chci poděkovat knihkupectví Megaknihy za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.

Hodnocení:90%

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Krásné fotky a recenze, vypadá to dobře. Asi zkusím přečíst =)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento díl se mi moc líbil a Dědička byla ještě lepší :) Moc hezké fotky.

    OdpovědětVymazat
  3. Dá se číst bez přečtení předchozího dílu? Recenze mě od toho prvního trochu odradila :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,dá, není to sice nejlepší nápad a budeš chvíly tápat, ale o nic kromě jakési verze Hunger games z prvního dílu nepříjdeš ;-)

      Vymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram