Píseň krve | RECENZE

ledna 07, 2017


Autor: Anthony Ryan
Nakladatelství: Host
Žánr: fantasy
Počet stran: 624
Série: Stín krkavce
Díl: 1.

Vélin Al Sorna, zasvěcený Šestému řádu, byl od útlého dětství cvičen k boji a zabíjení ve službách víry. Řád se stal jeho jedinou rodinou. Vélinův otec byl rytířem krále Januse, panovníka sjednocené říše. Vélinovo rozhořčení, že ho otec zbavil jeho práv a v pouhých šesti letech ho nechal na prahu Šestého řádu jako nalezence, nezná mezí. Během pobytu v řádu se navíc doslechne podivné zvěsti o své matce, na niž si téměř nevzpomíná. Postupně také odhaluje důvody, které jeho otce vedly k tomu, že ho řádu svěřil. Ale jedna pravda je důležitější než všechny ostatní: Vélina Al Sornu čeká budoucnost, kterou má teprve pochopit. Budoucnost, která změní nejen říši, ale také celý svět.

Seznamte se...
Tahle recenze by mohla mít jednu větu: Jestli chcete dobrou fantasy knihu, tak neváhejte. Přesně taková totiž Píseň krve je, zatraceně dobrá. Přestaňme mluvit jen v obecných rovinách a vrhněme se na jednotlivé aspekty této fantasy, jejichž poslední díl vyšel nedávno.
První stránky mohou být matoucí, nevíte kdo je kdo a co se děje, to všechno vás může odradit, ale nedejte se. Jak vzápětí zjistíte ,příběh je vyprávěn retrospektivně naším hlavním hrdinou Vélinem al Sornou, a i když si teď možná říkáte, co to je za jméno, brzy zjistíte, že je to jméno jednoho z největších hrdinů světa, který vytvořil Anthony Ryan.

„Véline,“ oslovil ho drsným hlasem válečníka. „Vzpomínáš si na úsloví, které jsem tě učil? Naše rodinné krédo?“ „Ano, lorde.“ „Pověz mi ho.“ „‚V loajalitě je naše síla.‘“ „Správně. V loajalitě je naše síla. Nezapomeň na to. Nezapomeň, že jsi můj syn a že si přeji, abys tady zůstal. Na tomto místě se naučíš řadu věcí, stane se z tebe bratr Šestého řádu. Ale vždy budeš mým synem a jednou moje přání oceníš.“


Teče krev
Začínáme tedy na konci (i když tento konec není úplně definitivní) a přesouváme se k začátku do hrdinova mládí. Vélin není žádné ořezávátko, je to člen Šestého řádu, který vychovává schopné válečníky pro potřeby království. Mohlo by se zdát, že dostanete naservírovaný klasický příběh, jak se z obyčejného chlapce stal elitní zabiják a ono to tak opravdu je, ale ten známý příběh je naservírován s noblesou a kreativitou, že budete hltat každé slovo a každou stránku. Kniha je totiž velmi čtivá a hlavně napínavá. A je vidět, že i učednická léta nejsou nuda, ale i napětí.

"Měl mnoho jmen. Přestože mu ještě nebylo třicet let, za svůj krátký život si vysloužil celou řadu titulů. Pro šíleného krále, který ho poslal vyhladit nás, byl rytířem, muži, kteří pod jeho vedením procházeli útrapami válek, ho nazývali Mladý jestřáb, jeho cumbrélinští nepřátelé mu neřekli jinak než Temný rytíř, a jak jsem se měl dozvědět mnohem později, pro tajemné kmeny z Velkého severního lesa byl znám jako Beral Shak Ur — Stín krkavce."



Padají hlavy
Akce je kapitola sama osobě, akční pasáže totiž tvoří hlavní elixír života tohoto příběhu. Nečekejte jemné naznačování činů, tohle je fantasy, která je srovnávána se Hrou o trůny, tady teče krev a padají hlavy, tady se toho autor nebojí.  Na druhou stranu je hodno říci, že i když krev teče, Ryan se nepouští do takových nechutností jako Martin a dokáže vybudovat tíživou atmosféru i něčím jiným než potoky krve. Další podobou s "GOT" jsou postavy, kterých je moc a mají složitá jména a budete se v nich alespoň na začátku ztrácet, v tom naštěstí pomůže přehled vzadu v knize. No a taky se bude hodně umírat, stejně jako ve Hrách o trůny. Zároveň jsou ale všechny postavy perfektně vykreslené a každá má v příběhu nějaký smysl a nehrají jenom nějaké křoví, jak tomu bývá jinde. Věřte tedy, že některé smrti vás zasáhnou více, než byste očekávali. Stejně je na tom i samotný Vélin al Sorna hrdina, do kterého se postupně vžijete natolik, že ho nebudete chtít opustit. Vélin je sympatický charakter, který si vás postupně získává a vy začínáte chápat jeho pohnutky a myšlení.Stejně kvalitně popsané jako postavy je i prostředí, které v žádném případě není nudné a nabízí za celých 600 stran dost velkou rozmanitost. Příběh je spletitý jako klubíčko nití, které se postupně rozmotává a zároveň zašmodrchává a natolik poutavý, že nebudete chtít přestat číst.

Konec, no konec je hodně zvláštní věc složitá, magická i mysteriózní. Vyberte si podle sebe. Zkrátka řečeno, Píseň krve je prvním dílem fantasy trilogie Stín krkavce, kterou by žádný fanoušek tohoto žánru neměl minout. Zklamáni rozhodně nebudete a konec, který nabídne víc otázek než odpovědí vás zaručeně navnadí na další díl. Na závěr chci poděkovat knihkupectví Megaknihy za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.

Hodnocení: 93%

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Parádní kniha :). Nijak výrazně nápaditá, ale dobře napsaná, jak jsem se začetla, tak jsem nemohla přestat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsi jediná, kdo knihu hodnotí velmi dobře, právě proto mě tak láká! Ale není čas :p

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem již u posledního dílu Královna ohně a musím říct, že celá série byla super.

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram