Renegáti | RECENZE

června 20, 2018


Představte si svět, ve kterém žijí výjimeční lidé, kteří vládnou rozmanitým spektrem schopností. Svět, ve kterém proti sobě stojí superhrdinové a padouši. Svět, ve kterém se odehrávají boje mezi anarchisty a renegáty.
Tyto úvodní věty by mohly alespoň zhruba charakterizovat prostředí knihy, kterou si pro nás připravila Marissa Meyerová, kterou můžete znát jako autorku populárních Měsíčních kronik. V této knize ale opouští pole retellingů a snaží se vytvořit originální příběh plný lidí se super schopnostmi. Otázkou zůstává, jestli se ji to daří.
Jak už bylo napsáno, kniha nás zavede do světa, který kromě obyčejných smrtelníků okupují i lidé s nadschopnostmi. Jedněmi z nich jsou Nova a Adrian, naši hlavní hrdinové. Každý z nich ovšem stojí na jiné straně barikády. Nova patří k anarchistům a Adrian k renegátů, tedy k jakýmsi superhrdinům, a protože jsme v žánru young adult, tak se sem zaplete samozřejmě i nějaká romantika.



"Před čtyřmi sty lety se lidé výjimečnosti báli. Pronásledovali nás a trýznili. Vysmívali se nám, utlačovali nás. Měli nás za čarodějnice a démony, za netvory a zrůdy. Kamenovali nás a věšeli, posílali nás na hranici, kde jsme hořeli před očima krutého davu pyšného na to, že z povrchu světa smetl dalšího vyděděnce."

Podle textu na obalu knihy se autorka pouští do nové originální série, která by měla nastoupit na místo Měsičních kronik, jenže tady už přichází první otázka. Jak moc je svět, který Marrisa vytvořila originální?
Při čtení jsem se totiž nemohla ubránit dojmu, že tohle všechno už znám, že jsem to už někde viděla. Co si budeme povívat, jedinců s neuvěřitelnými schopnostmi je ne jenom v knihách tolik, že bychom je nespočítali. Ale já nesměřuji ke knihám, ale ke komiksům potažmo k filmům. Za celou knihu jsem měla pocit, že autorka bezostyšně kopíruje X-meny, ať to jsou superschopnosti některých hrdinů  (Což ji nevyčítám, protože vymyslet originální schopnosti je opravdu těžké a je nutno podotknout, že se ji to u Novy například povedlo.) nebo momenty zápletky, které už opravdu bijí do očí. Když už jsem u těch komiksů, tak bych mohla zmínit kulturu rengátského světa, kterému vládnou hrdinové -Renegáti, kteří mají kromě svých opravdových jmen i přezdívky a na veřejnosti vystupují v superhrdinských kostýmech. A samozřejmě i zmiňované komiksy jsou mezi lidmi velmi populární. Právě ve vykreslení vymyšleného světa se dle mě skrývá jeden z největších problémů knihy. Ten svět prostě není uvěřitelný a hlavně není dle mě dost domyšlený. Je dost neuvěřitelné představovat si vládnutí hrdinů v kýčovitých pláštěnkách, kteří zároveň krom vládnutí zvládají hrdinské akce a status celebrit. Co to jako je za blbost? O nedomyšlenostech bych mohla mluvit dál  - od ekonomické situace po osídlení města. S tím také souvisí řekla bych nižší inteligence hrdinů, kterým očividné věci docházejí s "hodinovým" zpožděním. Dalším mínusem knihy je jednoznačně předvídatelnost příběhu, která jde ruku v ruce s dějem/nedějem.  Abych to uvedla na pravou míru, za těch asi 500 stránek se totiž nic moc nestane, a když se něco stane, tak je to naneštěstí předvídatelné a to bohužel včetně konce, který je ale jednoznačně nejpovedenější častí knihy.


"Kdo se ničeho nebojí, nemůže být statečný."

Abych ale jenom nehanila. Velkými plusy jsou rozhodně postavy, které jsou velmi sympatické a chemie mezi nimi funguje, i když žádné velké romance nečekejte. Samotný příběh není zlý, ale je zbytečně roztahaný a myslím, že by se klidně vešel na 200 stran.
Kdybych měla Renegáty shrnout, řekla bych, že nápad nebyl špatný, ale provedení kulhá a to velmi výrazně. Od zvláštně řešeného světa až po předvídatelnost.  Příběh je docela zajímavý a styl psaní čtivý. Srovnání s Měsíčními kronikami se ale neubráním a vedle nich vypadají Renegáti jako mrzáci. Doufám, že další díl bude lepší, protože konec knihy se rozjel slušně.

Hodnocení: 67%

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Kniha má svoje mínusy, ja som napríklad čakala viac akcie a je pravda, že námet nie je až taký originálny, mne to trochu pripomínalo Metalurga od Sandersona. Na druhej strane ma čítanie bavilo, Marissa Meywr vytvorila super postavy a na konci sa načrtá zaujímavé možné pokračovanie, takže som zvedavá ako to dopadne :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) Na knihu se chystám, bude to moje první přečtená kniha od této autorky, tak jsem o to víc zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Mohlo by tě zajímat

facebook

Instagram